Токсичен смог, дебела мъгла и опушено небе покриха Ню Делхи след

...
Токсичен смог, дебела мъгла и опушено небе покриха Ню Делхи след
Коментари Харесай

Дишането на въздуха - равно на 30 цигари дневно: Смог и дебела мъгла погълнаха Делхи

Токсичен смог, дебела мъгла и опушено небе покриха Ню Делхи след индийския празник на светлините Дивали . Замърсяване на въздуха се усили до „ тежки равнища “, заяви Би Би Си.

„ Това е незабавна обстановка “, съобщи министърът на околната среда в Индия

В понеделник следобяд показателят на качеството на въздуха (AQI) в Делхи е бил 445, като на някои места са регистрирани стойности над 520. AQI мери равнището на фините прахови частици във въздуха, които могат да запушат белите дробове и да причинят редица болести.

Снимка: Reuters

Стойностите сред 101 и 200 се смятат за умерени, а тези сред 201 и 300 - за неприятни. Нивата сред 301 и 400 се категоризират като „ доста неприятни “, а стойностите над 400 се смятат за „ тежки “.

Снимка: Reuters

Ню Делхи е високо нечист през цялата година поради излъчванията от транспортни средства, прахуляк и други фактори. Проблемът се задълбочава през зимата, защото фермерите в прилежащите щати изгарят стърнищата на посевите. Ниските скорости напразно също задържат замърсители в ниските пластове на атмосферата, което затруднява дишането. За да защищити децата, държавното управление обяви  ранна зимна почивка за учебните заведения .

Mестен фермер облече козата си, с цел да я защищити от утринния мраз

Според насоките на Световната здравна организация излагането на фини прахови частици за интервал от 24 часа би трябвало да бъде лимитирано до 15 микрограма на пространствен метър, само че в някои елементи на Делхи AQI е 30 пъти по-висок от целесъобразното равнище.

Снимка: Reuters

Специалисти по белите дробове настояват, че дишането на токсичния въздух в индийската столица е еднакво на пушене на 25-30 цигари дневно.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Върховният съд на Индия забрани потреблението на петарди на празника „ Дивали “, като позволи единствено „ зелените “ или тези с понижени излъчвания. През последните няколко години държавното управление на Делхи също забрани потреблението на фойерверки на празника.

Спонтанни пожари пораждат съвсем всекидневно на голямото бунище поради горещините и натрупването на метан

Според управляващите повода за нарасналите равнища на замърсяване през днешния ден е, че хората са пускали петарди до късно в неделя вечер макар възбраната за фойерверки.

Снимка: Reuters

Министърът на околната среда на Делхи Гопал Рай твърди, че водачи на хиндуистката националистическа партия Бхаратия Джаната (БДП), която е на власт в страната, само че е в съпротива в Делхи, са „ подстрекавали “ хората да палят петарди.

Снимка: Reuters

„ Пукането на петарди е нараснало равнищата на замърсяване в Делхи. Не са доста хората, които са пукали фойерверки, само че това е било направено на някои места целеустремено “, сподели Рай от партия „ Аам Аадми “ (ААП).

Временно се стопират строителните действия в региона на града, с цел да се понижат равнищата на прахово замърсяване

От БДП дадоха отговор, че ААП е отговорна за това, че няма съответен проект за справяне с казуса с мръсния взъдух.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР